1923 Lozan Antlaşması sonrasında 1924’te Girit adasından ‘mübadil’ olarak gelmiş ve Tarsus’a yerleşmiş olan bir ailenin öyküsüdür bu. Kuşaklar boyu Girit adasında yağcılık yapan aile büyüklerimizden Politali’nin (yani İstanbullu Ali’nin) fabrikasında altı mengenesi varmış. Ne var ki, Tarsus’a yerleşen Politali bakmış ki çevrede zeytinyağını bilen yok fakat her yer ‘delice’ denilen yabani zeytin ağaçlarıyla dolu.
Çevre zeytin dolu ve Politali’nin oğlu Sadık Ağa ise zeytin ağacını aşılamada tek. Sadık Ağa köy köy dolaşıp ‘Sarı Ulak’, ‘Topak Ulak’ ve ‘Eşek’ zeytini cinsi ağaçların dallarından aldığı ve Girit’ten yanında getirdiği kalemleri aşı olarak kullanır. Yaman adamdır Sadık Ağa! 1928’de Kösebalcı köyü yakınlarından büyük taşlar çıkartır ve tek bildiği iş olan zeytinyağı üretimi için kendi elleriyle gece gündüz demeden değirmen taşları yontmaya başlar. Zeytini kırmak ve ezmek için atla çevrilen 4 taşlı bir değirmen yaparken, İzmir’den zeytini sıkmak için asma makaralı bir mengene getirtir. 40 metrekarelik bir alanda ailemizin ve diğer Giritlilerin zeytinyağı ihtiyacını karşılamak üzere yeniden zeytinyağı üretimine başlar baba oğul. Derken Yörük kökenli yerli halk da zeytinyağına alışır ve iş büyür.
Eski usul yağcılık 1955’e kadar sürer. Sadık Ağa’nın oğlu 3. kuşak Ali Boltaç üretimin başına geçtiğinde atlı değirmen ve asma makaralı mengene dönemini kapatır. İzmir’den hidrolik pres alarak günlük kapasitesini 1-2 tondan, 10 tona çıkarır. 1981’de ise eşi Zeynep Boltaç ile ikinci makinasını alarak Ali Boltaç zeytinyağı üretim kapasitesini günlük 20-25 tona ulaştırır.
1995’te Ali Boltaç’ın oğlu 4. kuşak Sadık ise işi genişletmek için,“Continue Integral System“ diye adlandırılan İtalyan sistemine geçer ve kuşaklar boyu artan günlük zeytin işleme kapasitesini 35-40 tona yükseltir.
Sadık Boltaç, eşi Meral Boltaç ile birlikte 1996 yılında şişeleme sistemine geçip, Türkiye’nin büyük zeytinyağı fabrikalarına fason üretim yapmak yerine Boltaç markası ile bölgeye butik satış yapmaya başlarlar. 2004’te ise almış oldukları ikinci “Continue Integral System“ sayesinde üretim kapasitelerini 70-80 tona ulaştırırlar.
2010 senesinde Sadık Boltaç, eşi Meral, 5. kuşak olan çocukları Z. Deniz ve Ali ile birlikte Kurbanlı mahallesinde 2000 m2’lik kapalı alanı olan yeni ilave bir tesis kurup kapasitelerini yeniden artırma adımı atarlar.
Ailenin sürekli üretimde kendini yenileme arzusu ile 2020 yılında Z. Deniz Boltaç’ın yenileme ve kapasite artırımı projesi, IPARD II Programı kapsamında desteklenmek üzere seçilmiş olup üretimlerini daha modern ve hijyenik bir ortamda, her geçen gün artırıp, yenileyerek tüketiciye zeytinyağını sevdirme gururuyla bu aile misyonuna bir sonraki kuşaklara devretmek üzere yollarına devam ediyorlar.